در حالیکه مقامات چینی از نشانههایی از کاهش سرعت گسترش ویروس کرونا خبر دادهاند، آثار منفی این بیماری بر اقتصاد جهانی به تدریج آشکار شده است. (bbc.com)
روز سه شنبه، ٢٩ بهمن (١٨ فوریه)، شرکت اپل، تولید کننده تلفنهای همراه، گفت که اختلال در فعالیتهای اقتصادی در چین به کاهش تولید و عرضه محصولات این کشور و پائین رفتن سود منجر خواهد شد. بخش قابل توجهی از محصولات اپل در واحدهای تولیدی این شرکت در چین تولید میشود.
همچنین شرکت هواپیمایی سنگاپور گفته است که به دلیل افت تقاضا برای سفرهای هوایی در نتیجه نگرانی از ابتلای به این بیماری، برنامههای پرواز خود را در سراسر جهان و به خصوص در منطقه خاور دور کاهش داده است.
به گفته خبرآنلاین مجید حریری، رییس اتاق بازرگانی ایران و چین در پاسخ به این سوال که ” در حال حاضر اقتصاد چین تاثیر زیادی از شیوع ویروس کرونا گرفته است. با توجه به اینکه چین بزرگترین شریک تجاری ایران است، فکر میکنید این موضوع چه تاثیری در روند روابط تجاری ایران و چین دارد؟” گفت:
“
اینکه ما بگوییم ویروس کرونا در چین شیوع پیدا کرده و اقتصاد چین آسیب دیده، یک نگاه انتزاعی به مسایل جهانی است. در رابطه با سایر ویروسها مثل ایبولا، آنفولانزای خوکی یا جنون گاوی گفته نمیشود از کجا آمدهاند، یعنی هیچکسی به یاد ندارد که آنفولانزای خوکی از آمریکا شروع شد، اما به دلیل اینکه آمریکا نتوانست این ویروس را کنترل کند، از این کشور خارج شد و همه دنیا را درگیر کرد و بیش از ۱۱ هزار کشته در پی داشت. حتی جنون گاوی از انگلیس شروع شد، اما هیچکسی نمیگوید جنون گاوی در انگلیس بود، زیرا نتوانست کنترل کند.
اتفاقی که در چین افتاده، این است که چین نقطه مبدا همهگیری یک ویروس بوده است. ما اینجا باید به چین اعتبار بدهیم که توانسته در یک شهر و یک استان این ویروس را نگه دارد؛ یعنی حتی در کل چین نیز این ویروس گسترده نشده و نگذاشته به جاهای دیگر دنیا سرایت کند. ادامه مطلب
خیر، بههرحال یکسری زیانهای مستقیم داشته است. برای مثال، در حدود ۲۰۰، ۳۰۰ میلیارد دلار هزینه بیمارستان، پیشگیری، پزشکی و… است. از سوی دیگر، بیمارستان ساختند.
ساختن بیمارستان در ۱۰ روز خیلی مهم است؛ البته این رکورد را چینیها قبلا هم زده بودند. من میخواهم به شما بگویم که یکسری اثرات مستقیم ویروس و مبارزه با ویروس در اقتصاد است که به طور حتم از نظر درمانی و پزشکی یکسری هزینههایی در پی دارد. از سوی دیگر، توریسم داخلی و خردهفروشی با زیان روبهرو شد. بههرحال دم عید بوده و قرار بوده مردم خرید کنند. همه اینها ضربه کوتاهمدت به اقتصاد چین بوده است.
یک بخشی از ماجرا این است که برگزاری نمایشگاههایی که قرار بوده در چین برگزار شود، تا ماه اردیبهشت سال آینده کنسل شده است. این درحالی است که بزرگترین نمایشگاهها در چین برگزار میشود. ضربه دیگری که به اقتصاد چین وارد میکند، این است که خیلی از کارخانهها کار نمیکنند؛ این در حالی است که شرکتها باید دستمزدها را بپردازند، ولی کاری انجام نمیشود.
سایت رادیوفردا هم تحلیلی با این عنوان “حمله کرونا به پنج نقطه کلیدی اقتصادی ایران” ارائه کرده است که به موارد زیر اشاره دارد:
این یادداشت بر آن است تا به بررسی آثار اجمالی اقتصادی این بیماری بر پنج نقطه اقتصاد بپردازد.
بخشها و صنوفی از اقتصاد ایران که در معرض استفاده عموم هستند، نقطه اول اصابت هستند و به شرح زیر طبقهبندی میشوند.
صنف رستورانداران و سلف سرویسها
آخرین وضعیت بازار این صنف در اقتصاد ایران حکایت از حجم ۲۴ هزار میلیار تومانی این صنف در اقتصاد ایران میدهد.
قهوهخانهها و قلیانسراها
هرچند آمار رسمی پیرامون صنوفی که به ارائه این خدمت میپردازند، وجود ندارد اما فقط در شهر تهران چیزی بیش از سه هزار قهوهخانه با ۳۵ هزار نفر خدمه در این صنف مشغول به کار هستند و آمار قهوهخانههای غیرمجاز و بدون پروانه چند ده برابر این عدد در کل کشور است
سفرهای داخلی و درون شهری
متوسط سفر خانوادههای کشور ۱۱۹ سفر است و سالانه حدود ۲۵۰ میلیون سفر بین شهری در کشور انجام میشود. سالانه ۵۵ درصد خانوادههای ایرانی سفر میکنند و این ارقام متعلق به سفرهای تفریحی خانوارها در ایران است.
سفرهای خارجی
سینما و تئاتر (مطلب کامل)
در سایت bbc.com نیز به موضوعی با عنوان “ویروس کرونا؛ فروش خودرو در چین ۹۲ درصد کاهش یافت” پرداخته است
و اینگونه مطرح کرده است که:
در حالی که آمار مرگ و میر ناشی از ویروس کرونا در چین به بیش از ۲۲۰۰ نفر رسیده، تبعات اقتصادی شیوع این بیماری هم ادامه دارد.
بنابر اعلام انجمن خودروهای سواری در چین، فروش خودرو در این کشور در نیمه اول ماه جاری میلادی (فوریه) حدود ۹۲ درصد کاهش یافته است.
این ارقام در حالی اعلام شده که بسیاری از نمایشگاههای فروش خودرو در چین بسته است و متقاضیان خرید خودرو هم به دلیل کرونا از خرید خودداری کردهاند.
در هفته اول فوریه فروش خودرو در چین ۹۶ درصد کاهش یافت؛ و در این هفته ۸۱۱ خودرو به طور متوسط در روز فروخته شد. (ادامه این مطلب)
تسنیمنیوز در گزارشی با عنوان “حمله ویروس کرونا از ۳ جهت به اقتصاد آمریکا” به این موضوع پرداختهاست که “ویروس کرونا با تاثیر بر فروش محصولات آمریکایی در چین، مختل کردن زنجیره های عرضه و کاهش گردشگری چینی ها در آمریکا به اقتصاد این کشور آسیب می رساند.”
1-فروش به چین
چین یکی از بزرگترین بازارها برای محصولات آمریکا مخصوصاً کالاهای الکترونیکی و مد است.
2- اختلال در زنجیرههای عرضه
اقتصاد چین تا حد زیادی بسته شده است و این رویداد به تولید کنندگان آمریکا از طریق زنجیرهای عرضه آسیب می رساند.
3- گردشگری آمریکا ضربه خورده است
گردشگری چین در سال های اخیر یکی از عوامل مهم در رشد تولید ناخالص داخلی آمریکا بوده است. (ادامه این مطلب)
و حالا یک سوال
ورود ویروس کرونا به ایران، و اطلاعرسانی رسمی این موضوع چه تاثیری بر کسبوکار شما گذاشت؟ درحال حاضر بیشتر نگران سلامتی خودتان و خانوادهتان هستید؟ یا اوضاع اقتصادی نامعلوم و مبهم امروز و آینده و وضعیت کسبوکارتان؟
ممکت کلا تعطیل شده. متاسفانه اقتصاد کشور همینجوری فلج بود به اندازه کافی. این ویروسم اومد کاروکاسبی شب عید خیلی از کسب و کارها و دلخوشی های کوچیک مردم رو خراب کرد.